Sapun lichid dezinfectant

Legenda spune ca denumirea de sapun provine de la locul numit Muntele Sapo din vechea Roma, unde grasimea provenita de la sacrificarea animalelor se amesteca cu cenusa si curgea spre rau, atunci cand ploua. Femeile care spalau rufe in raul Tibru au observat ca acest amestec le curata rufele mult mai bine decat numai  apa.

La inceput a fost folosit in principal pentru spalarea rufelor si pentru curatarea inflamatiilor si a ranilor. Abia din anul 100 d.H. oamenii au inceput sa foloseasca sapunul pentru baie.

Fabricarea de sapun a inceput în Anglia la sfarsitul secolului al 12-lea. Producatorii de sapun trebuiau sa plateasca o taxa mare pe tot sapunul pe care-l produceau . Din cauza taxei mari, sapunul a fost un element de lux, si nu a intrat in uzul comun in Anglia decat dupa impozitare, abrogata in 1853. In secolul 19, sapunul a fost accesibil si popular in intreaga Europa.

Sapunurile se obtin prin reactii ale grasimilor precum seul, uleiul de cocos si de palmier, cu o substanta alcalina, precum soda caustica sau potasa caustica. Procesul chimic care are loc se numeste saponificare. Uleiurile vegetale lichide se utilizeaza la fabricarea de sapun, de obicei in amestec cu grasimi solide sau hidrogenate.

Neutralizarea acizilor grasi cu alcani. Grasimile si uleiurile sunt hidrolizate pentru a obtine acizi grasi si glicerina. Acizii grasi se purifica prin distilare si se neutralizeaza cu un alcan pentru a obtine sapun si apa.Cand se foloseste hidroxid de sodiu se formeaza sapun “tare”, iar cand se foloseste hidroxid de potasiu se formeaza creme sau sapunuri lichide.

Tehnica Medicala va ofera sapunuri lichide dezinfectante si antiseptice cu un rol foarte important  in igiena de zi cu zi din centrele medicale. Medicii si in special chirurgii folosesc preponderent sapunul lichid dezinfectant inainte de a intra in operatie. Spalarea chirurgicala a mainilor este de o mare importanta si dureaza cateva minute. Este de o mare importanta ca dupa ce se spala mainile cu sapun lichid dezinfectant sa se evite din nou contaminarea acestora.

Una dintre cele mai importante si frecvente modalitati de transmitere a bolilor infective este prin intermediul mainilor.

De aceea igiena mainilor constituie cea mai importanta masura de prevenire pentru intreruperea transmiterii agentilor patogeni.

Igiena mainilor cu sapunul lichid dezinfectant trebuie sa fie facuta inainte si dupa folosirea alimentelor, dupa ce se  foloseste toaleta, inainte si dupa ce se schimba pampersul sau se ingrijesc copii care au folosit toaleta, dupa ce se folosesc obiecte murdare sau contaminate, dupa practicarea sportului, de fiecare data cand mainile prezinta urme de murdarie.

Sapunul lichid dezinfectant oferit de Tehnica Medicala este un produs de o calitate deosebita ce poate fi folosit atat in mediul medical cat si acasa.