Model anatomic- Boli ale dintilor

Istoria medicinei dentare a avut o evolutie ascendenta si exista dovezi ale practicarii acesteia inca de acum 7000 de ani i.e.n. cand mestesugarii de pe Valea Indului care confectionau margele au inceput sa foloseasca “vrila cu coarda” unul dintre instrumentele mestesugaresti in cu totul alt scop, si anume la extras dintii. Acestia sunt stramosii dentistilor din timpurile moderne iar persoana care tinea imobilizat pacientul sa nu se zbata in timpul extractiei este stramosul asistentului medical al dentistului

Inca din negurile antichitatii intrebarea pe care si-o puneau toti oamenii care erau nevoiti sa suporte dureri ingrozitoare pentru a-si pastra dintii era ce anume facea ca dantura sa se imbolnaveasca.

In anul 5000 i.e.n sumerienii  au creat mitul viermelui dentar, care explica aparitia cariilor. Logica din spatele acestei explicatii rezida in faptul ca o carie dentara avea un aspect asemanator gaurilor pe care viermii le faceau in lemn.Mitul viermelui dentar a fost preluat si de filosofi si poeti ai Greciei Antice, regasindu-se totodata si in scrieri apartinand culturilor chineza, japoneza, egipteana si indiana. Si a rezistat multa vreme, strabatand de-a lungul istoriei pana in anii 1300, cand chirurgul francez Guy de Chauliac a promovat si el acest mit ca fiind cauza aparitiei cariilor.

In 1840, Chapin Harris si Horace Hayden au pus bazele primei scoli dedicate exclusiv stomatologiei, Colegiul de Chirurgie Dentara din Baltimore, care aproape un secol mai tarziu -in 1923-a fost incorporat in Scoala de Medicina Dentara a Universitatii din Maryland, care exista si astazi.

In anii 60 apar laserele dentare si primele periute de dinti electrice, iar in anii 90 ia avant cosmetica dentara cu tot ce presupune ea: implanturi dentare, tratamente de albire a dintilor, aplicarea de bijuterii dentare si tatuajele dentare.

Dar pentru pregatirea specialistilor inca sunt necesare modelele anatomice. Tehnica Medicala va ofera o gama variata de modele anatomice. Modelul anatomic Boli ale dintilor este unul dintre cele mai folosite modele anatomice atat pentru latura sa practica fiind folosit atat in scop pedagogic de invatare a dentitiei si a bolilor acesteia cat si pentru folosirea lui in cursurile practice de invatare.

Cu ajutorul modelului  anatomic Boli ale dintilor se pot observa urmatoarele afectiuni:

Placa dentara – de foarte multa vreme s-a constatat ca lipsa igienei orale favorizează depunerea, la suprafata dintilor, a unei substante cu aspect gelatinos, constituita, in cea mai mare parte, din microorganisme. Aceasta substanta a fost numita placa dentara.

Tartrul – in imprejurari favorabile calcificarilor, placa dentara se calcifica si se transforma in tartru.

Caria dentara – este o afectiune a dintelui datorata aciditatii ( provocate in special de bacteriile din gura ) care are ca efect dizolvarea compusilor de aderenta mecanica a componentelor smaltului sau dentinei

Paradontoza este o boala grava a tesuturilor gingivale ce se manifesta prin distructia osului ce sustine dintele. Paradontoza poate aparea la un singur dinte sau la mai multi dinti.

Modelul anatomic Boli ale dintilor este de un real folos si in cabinetele de stomatologie unde cu ajutorul lui poate fi explicat mult mai usor pacientului de ce afectiune sufera si i se si arata practic cum ii este afectata dantura.

Tehnica Medicala va ofera modelul anatomic Boli ale dintilor un model ce nu trebuie sa lipseasca din nici un cabinet stomatologic!