Cronometrul mecanic

Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de masurarea timpului si in acest scop s-a folosit de fenomenele ciclice ca anotimpurile, de fazele lunii sau de pozitionarea astrelor. In negura istoriei apar primele ceasuri solare: pe o suprafata plana, in forma de cerc, era infipt in mijloc un bat a carui umbra indica miscarea soarelui. In China antica se construiesc ceasuri bazate pe viteza de ardere. De niste betigase din lemn etalonate erau legate, cu fire de matase, bilute metalice. Rand pe rand, firele ardeau, lasand sa cada, la intervale regulate de timp, micile sfere de metal intr-un recipient.

Incepand cu secolul al XIV-lea, se construiesc tot mai multe ceasuri cu roti dintate si balansier, actionate de greutati. La inceputul secolului al XVI-lea, Peter Henlein, inlocuind greutatile cu arcuri spiralate din otel, realizeaza primele ceasuri portabile de dimensiuni reduse. Catre 1670, acestea sunt perfectionate prin introducerea fetei din sticla.

Odata ce a fost pus la punct ceasornicul nu a mai durat decat foarte putin pana la aparitia fratelui mai mare si mai special, cronometrul. Cronometrul este un instrument de precizie care functioneaza pe principiul ceasornicului, permitand masurarea timpului pana la fractiuni de secunda.

Cronometrul a aparat dintr-o necesitate: aceea de a masura cu exactitate perioade determinate de timp. Regele Frantei Ludovic al XVIII-lea a avut curiozitatea se afle in cat timp efectua un cal de curse turul hipodromului. Inventatorul Nicolas Mathieu Rieussec a reusit sa creeze un dispozitiv care a permis in timpul celebrei curse de cai  Champ de Mars  ca atat oficialii prezenti la cursa cat si publicul si in special regele sa vada timpul realizat de fiecare cal in cursa. Aceasta realizare i-a adus lui Nicolas Mathieu Rieussec supranumele de “tatal cronometrului”.

Cronometrul mecanic a devenit indispensabil la toate activitatile si competitiile sportive ducand la o mai buna pregatire a atletilor si la cresterea performantelor sportive. Prin faptul ca se puteau masura mai multi timpi concomitent cronometrul mecanic a devenit indispensabil in special la toate intrecerile de atletism dar si de curse , de la traditionalele curse de cai si caini pana la cursele de ciclism si de automobile din zilele moderne. Cronometrul a fost folosit si in aplicatiile militare dar si comerciale. Cronometrul marin portabil (numit si “ceasul de mare”) inventat de tamplarul si ceasornicarul englez John Harrison in secolul al XVIII-lea a pordus o adevarata revolutie in domeniul navigatiei. Chiar si armata romana a facut achizitii de cronometre existand documente pentru echiparea acesteia in 1938 cu 224 de  bucati care erau folosite la aplicatiile militare pentrul tirul antiaerian, gradate in 1/10 secunde.

Astazi cronometrul mecanic este folosit in diverse activitati sportive si nu trebuie sa fi antrenor pentru a te bucura de o asemenea bijuterie! Tehnica Medicala va ofera cronometrul mecanic TFA produs in Germania cu carcasa din metal cromat si un mecansim extrem de performant si de precis cu 13 rubine!