Carja

Carjele sunt dispozitive ortopedice utilizate in cazuri post-traumatice sau post-operatorii pentru descarcarea totala sau partiala a unuia din membrele inferioare.

Prin felul in care sunt proiectate si mai ales de cum sunt folosite carjele pot fi axilare si nonaxilare. Carjele sunt folosite de obicei bilateral pentru a se mari si inbunatati baza de suport si in special pentru cresterea stabilitatii laterale.

Carjele axilare sunt dispozitive formate din doua bare verticale fixate in forma literei V cu punctul de unire in jos care se continua cu o bara reglabila avand in capat un dop antiderapant din cauciuc. Capatul superior al V-ului este prevazut cu o transversa subaxilara (sprijin subaxilar) care va reprezenta partea de sprijin pe fata laterala a toracelui.

Lungimea carjelor axilare se calculeaza astfel: – piciorul carjei la 5-8 cm lateral si inaintea varfului piciorului pacientului, mana in flexie dorsala se sprijina pe manerul carjei respective, cotul in flexie de 20 de grade, maxim 30 de grade, cel puţin 3-4 cm sub pliul axilar. Masuratorile se fac cu pacientul incaltat cu incaltaminte obisnuita (sau fara incaltaminte adaugand 2-3 cm la barbati si 4-5 cm la femei). Sprijinul de forta se face numai in mana (in podul palmei) axila ramanand libera. Sprijinul in axila poate compresa pachetul vasculonervos axilar cu instalarea unei paralizii homolaterale (in special neuropatiile de nerv radial). Sprijinul pe mana inspre zona tenara si hipotenara poate duce la compresarea ramului tenar al medianului sau la neuropatia ulnara cu tulburari consecutive (paretice si de sensibilitate).

Carjele nonaxilare sunt:

– carje brahiale (cu sprijin pe brat), punctul de sprijin deasupra si dedesubtul cotului (pentru cei cu deficiente ale muschiului  triceps brahial ) asigurand astfel si sprijin palmar.

– carje antebrahiale (cu sprijin pe antebrat) sau canadiene – Losfrand sunt prevazute cu un suport pentru antebrat la cinci cm sub varful olecraniului, si au  o usoara angulatie ( de maxim pana la 30 grade).

Exista manere adaptate pentru deficitul de prehensiune sau dispozitive care se ataseaza carjelor in cazul in care este contraindicat sprijinul pe pumn sau mana (la pacientii cu artrita). Aceste dispozitive permit sprijinul pe antebrat. Se masoara cu pacientii in ortostatism, cu umerii relaxati si coatele flectate la 90 de grade

Tehnica Medicala va ofera o gama variata de carje atat nonaxilare cat si cu sprijin axilar. Carjele sunt  realizate din aliaj de aluminiu usor, durabil si rezistent la coroziune si sunt vopiste cu vopsea in camp electrostatic. Cotierele si manerele sunt realizate din material plastic dur si rezistent la uzura, cu o aderenta mare si confort sporit.Carjele nonaxilare au mai multe trepte de reglaj realizate pe doua segmente separate: ajustarea sprijinului de antebrat prevazut cu patru trepte de reglare si ajustarea inaltimii tijei de la maner la sol prevazuta cu zece trepte de reglare. Toate carjele sunt dotate cu amortizor din cauciuc solid, interschimbabil cu o aderenta la sol foarte mare