Cadrul de mers

Cadrul de mers este un dispozitiv format dintr-un cadru rigid sau articulat destinat sa asigure un sprijin in deplasarile sale unei persoane al carei mers sau echilibru nu sunt asigurate. Cadrul de mers este format din patru picioare care sunt prinse intre ele prin doua sau trei bare orizontale prevazute cu manere proiectate in functie de capacitatea utilizatorului de a apuca. Exista cadre de mers care prin aceste bare formeaza un scaunel pe care pacientul se poate aseza si odihni. Cadrele de mers pot fi fixe si mobile (cu roti doar la stalpii anteriori sau la toti cei patru stalpi).

Cadrele de mers care au atasate  roti care se pot bloca sau care se pot scoate in functie de cat de performant este cadrul de mers.

Cadrele de mers mobile sau rulante permit propulsia prin impingere si nu prin ridicare si se utilizeaza de catre pacientii care nu au o coordonare sau forta in musculatura trenului superior (brate) si in trunchi. Cadrele de mers mobile (dotate cu patru roti ) presupun o oarecare instabilitate, de aceea pacientii trebuiesc supravegheati indeaproape existand riscul aparitiei accidentarilor.

Exista cadre de mers articulate care permit deplasarea pacientului prin avansare alternativa. Pentru indeplinirea acestei conditii cadrul de mers trebuie sa fie cu o stabilitate mai mare iar deplasarea se face prin ridicarea cadrului de catre pacient cu conditia ca acesta din urma sa aiba suficienta forta in musculatura trenului superior.

Cadrele de mers sunt relativ usor de folosit, furnizand un suport mai mare de sprijin si un mers mai sigur si sunt folosite foarte des in fazele initiale ale antrenamentului la mers, pentru a ajuta pacientul sa capete echilibru si incredere in sine inainte de a trece la alte mijloace ajutatoare cum ar fi carjele si bastoanele.

Cum alegem cadrul de mers.

-Materialele folosite in constructia cadrului de mers trebuie sa fie de ultima generatie. De obicei in constructia cadrului de mers modern se folosesc materiale foarte usoare si de o rezistenta crescuta ce nu ruginesc si nu se indoaie.

-Cadrul de mers sa fie pliabil, economisim astfel spatiu  in locuinta prin plierea si depozitarea cadrului in spatii mult mai mici. De mare ajutor este plierea cadrului si cand utlizatorul se deplaseaza cu automobile, depozitarea cadrului de mers fiind mult mai usoara.

– Plierea cadrului de mers sa se realizeze intr-un mod cat mai simplu, nefiind necesare scule sau chei mecanice. O simpla apasare pe o parghie ar trebui sa fie suficienta pentru plierea cadrului de mers.

– Picioarele cadrului de mers sa fie dotate cu dopuri antiderapante

-Cadrul de mers sa aiba manere anatomice care sunt imbracate cu materiale anti alunecare. Astfel incat chiar daca apare transpiratia mainii in timpul deplasarii manerele sa permita o priza stabila.

– Sa aiba inaltimea reglabila. Reglarea  inaltimii corecte presupune asezarea pacientului in ortostatism, umerii relaxaţi, coatele flectate la 20º. Un cadru de mers este pozitionat la aproximativ 25-35 cm in fata pacientului si-l inconjoara pe acesta.

Tehnica Medicala va ofera o variata gama de cadre de mers atat fixe cat si mobile de ultima generatie toate realizate in conformitate cu Standardele Europene!