Bastonul

Desprinderea omului de regnul animal s-a facut printr-un mijloc de deplasare specific, si anume mersul vertical. Homo sapiens si-a indreptat spatele, a inceput sa foloseasca unelte si a evoluat ajungand sa inventeze masini care sa-i faca viata mai usoara. Dar odata cu inaintarea in varsta acelasi instrument a fost folosit si in urma cu doua mii de ani dar si in zilele noastre, si anume bastonul. Asociat cu afectiunile ce apar la varsta a treia, bastonul simbolizeaza sprijinul pe care omul il foloseste pentru o deplasare mai facila. Modificari majore nu a suferit de-a lungul istoriei, mai mult ca design si ceva mai mult ca materiale din care este construit; usor usor vremurile bastonului de lemn confectionat dintr-o creanga de copac si intarit la foc au apus.

Bastonul modern este confectionat din aliaje foarte dure de duraluminiu care au proprietati aparte si in special duritate si rezistenta deosebita. Bastonul modern este reglabil pe inaltime, iar un baston performant are aceste reglaje macar din trei in trei centimetri. Bastoanele pot fi pliabile pentru a fi depozitate intr-un spatiu cat mai mic, si mai ales aceasta caracteristica este foarte utila in timpul deplasarii cu mijloacele de transport in comun sau cu automobilul propriu. Bastoanele moderne au in dotare amortizoare din cauciuc solid, interschimbabil, cu o aderenta la sol foarte mare, eliminand astfel riscul alunecarii pe supafete umede.

Deplasarea cu bastonul necesita o  musculatura buna a membrelor superioare si a centurii scapulo-humerale. Bastoanele sunt utilizate in cazul necesitatii descarcarii partiale a unui membru dar si in cazurile de instabilitate in mers. Se recomanda utilizarea bastonului cand pacientul a ajuns la o incarcare a mebrului inferior afectat de cca. 60-70% si pelvisul nu mai basculeaza datorita insuficientei abductorilor.

Bastonul se aseaza pe sol pe aceasi linie cu piciorul afectat. Un baston reglat prea scurt va avea tendinta sa tina bratul in extensie (astfel reducand sustinerea in timpul mersului si trunchiul prea flectat spre inainte) iar un baston reglat prea lung va forta bratul sa se indoaie prea mult (astfel crescand starea de oboseala, solicitand prea mult si inutil musculatura tricepsului brahial si musculatura deltoidului).

Bastonul se tine intotdeauna in mana opusa membrului inferior afectat asigurand sprijin pentru articulatia coxo-femurala si genunchi. Un bun sprijin pe baston preia aproximativ 25-30% din greutatea corporala. Incarcarea pe membrul inferior afectat se realizeaza slabind treptat sprijinul mainii pe baston.

Tehnica Medicala va ofera bastoane confectionate din materiale foarte rezistente si de o calitate superioara.Cu o gama variata de produse, puteti alege dintre diverese modele de bastoane, atat obisnuite cat si cvadripede (cu patru picioare). Bastoanele au minim zece trepte de reglare  si sunt prevazute cu dispozitive de blocare pentru a evita coborarea bastonului in timpul utilizarii. Bastoanele oferite de Tehnica Medicala pot fi utlizate atat in interiorul cat si in afara casei!